Pe când o federaţie a studenţilor arhitecţi din România?

19Oct09


Duminică, 11 octombrie 2009, în cadrul Festivalului Arhitext „Tropisme”, Asociaţia Studenţilor Arhitecţi Cluj a organizat o dezbatere intitulată „Pe când o federaţie a studenţilor arhitecţi din România?”.

La această dezbatere au participat reprezentanţii asociaţiilor studenţilor arhitecţi de la facultăţile din ţară (AStA – Cluj, ASAI – Iaşi, A4 – Timişoara, ASAO – Oradea, ASAUIM – Bucureşti), Şerban Ţigănaş – vice-preşedinte OAR, Mario Kuibuş – cadru didactic la UAUIM, Arpad Zachi – directorul Fundaţiei Arhitext design şi Bogdan Covaliu – preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR).

Ideea unei federaţii s-a născut ca urmare a Întalnirilor Reprezentanţilor Studenţilor Arhitecţi (IRSA). IRSA este un proiect iniţiat de AStA Cluj menit să faciliteze colaborarea între studenţii arhitecţi din întreaga ţară. Prima întâlnire a avut loc la Sibiu în 2007, apoi la Cluj, Timişoara si Braşov. Aici discutăm probleme comune, dar se nasc şi colaborări interesante între noi, studenţii diferitelor facultăţi de arhitectură din ţară.

Neoficial, această federaţie există: colaborările dintre studenţi sunt în curs. Am identificat probleme comune asupra cărora ne documentăm şi încercăm să le rezolvăm împreună. Ne-am propus şi proiecte comune care momentan sunt în desfăşurare. Am legat prietenii şi ne sprijinim reciproc în diferite situaţii. Pasul următor este înfiinţarea unei federaţii, prin care să putem fi reprezentaţi oficial, şi prin care să putem derula mai uşor aceste proiecte comune.

La dezbatere s-au discutat detalii despre ce a înseamnat o federaţie similară pentru studenţii medicinişti, cum se infiinţează o astfel de federaţie, care sunt şi care pot fi colaborările cu Ordinul Arhitecţilor din România, am identificat şi alţi parteneri de dialog, cât şi posibile proiecte ale federaţiei. S-a pus accentul pe faptul că federaţia nu trebuie sa fie un scop în sine, ci doar un mijloc, o consolidare si o capitalizare care să ajute acţiunile studenţilor. S-a punctat şi necesitatea de a avea un scop, un mesaj şi câteva obiective foarte clare.

Consider că scopul acestei dezbateri a fost atins: s-a lansat oficial ideea înfiinţării unei federaţii, la o discuţie între cei implicaţi, cu invitaţi care au avut opinii şi sfaturi relevante pentru acest subiect.

Anunțuri


No Responses Yet to “Pe când o federaţie a studenţilor arhitecţi din România?”

  1. Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: